سردخانه صنعتی چیست؟
سردخانه صنعتی از مجموعهای از تأسیسات و ساختمانها تهیه می شوند که میتوان مواد غذاهای فاسد شدنی،محصولات کشاورزی و محصولاتی که فاسد میشوند را درون سردخانه ،در دما و رطوبت مناسب محیط نگهداری کرد. تا مواد غذایی که به طور مصنوعی تهیه میشوند، عمر بیشتری برای استفاده داشته باشند.
ساخت و اجرای سردخانه
ساخت و اجرای سردخانه با توجه به نکاتی که در ادامه ذکر میشود، نیازمند مشاوره فنی و امکانسنجی دقیق است.در زمینه ساخت و اجرای سردخانه شرکت ها، گروه های صنعتی و اشخاص حقیقی زیادی مشغول به فعالیت هستند.تصمیمگیریهای صورت گرفته در این زمینه میبایست با توجه به مشخصات سرمایهگذاری طرح (شامل سرمایهگذاری ثابت و سرمایه در گردش) محل احداث،ظرفیت و نوع کاربری سردخانه انجام شود. ممتاز تبرید جنوب در زمینه ساخت سردخانه در ظرفیتهای مختلف (بالای صفر و زیر صفر)با اتکا به دانش و تجربه کارشناسان فنی و تیم اجرایی مجرب، قادر به انجام امکانسنجی، برآورد هزینه، تامین قطعات و تجهیزات از برندهای معتبر جهانی و نصبو اجرا با رعایت اصول مهندسی در طراحی و اجرا میباشد. لازم به ذکر است که این شرکت تاکنون بهرهگیری از تجربه و دانش تخصصی،توانسته است پروژههای مختلفی را در سطح کشور امکانسنجی و اجرا نماید.
انواع سردخانه صنعتی :
سردخانهها بر اساس دمای کاری، نوع اتمسفر، ظرفیت و ابعاد آن در دستهبندیهای متفاوتی قرار میگیرند که با توجه به دمای کاری آنهابه دو نوع کلی سردخانه بالای صفر و زیر صفر تقسیم میشوند. سردخانههای بالای صفر برای نگهداری محصولاتی مانند لبنیات، میوه و دارو مورد استفاده قرار میگیرند؛ در حالی که سردخانههای زیر صفر برای نگهداری گوشت، مرغ، ماهی و بستنی علاوه بر این سردخانهها به دو نوع سردخانه ثابت سردخانه متحرک قسیم میشوند که در سردخانههای قابل حمل از کانتینر یا سازههای فلزی در یک تقسیمبندی مهمتر، سردخانهها در دو نوع کلی سردخانههای آمونیاکی و سردخانههای فریونی قرار میگیرند که سردخانههای آمونیاکی و نوع تبرید آنها برای سردخانههای کوچک وجیه اقتصادی ندارد. این نوع سردخانهها به دلیل عدم اختلاط آمونیاک با روغن و نیاز به لوله با قطر کمتر (هزینههای مربوط به لولهکشی) در سردخانههای بزرگ پرکاربرد هستند. این سردخانه نسبت به سردخانههای فریونی دارای مزایای نسبی مانند انتقال حرارت بالاتر آمونیاک، ارزان بودن مبرد و ضریب عملکرد بالاتر سیکل آمونیاکی است. اما این نوع سردخانهها دارای معایب مهمی نظیر سمی بودن آمونیاک برای تنفس، خودکار نبودن برگشت و تخلیه روغن، خورده شدن قطعات آهنی توسط آمونیاک در حضور آب، اشتعالپذیری آمونیاک و قوانین ایمنی به مراتب سختگیرتر از سیستمهای فریونی اشاره کرد. نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که سردخانههای آمونیاک برای سردخانههای کوچک بازده مناسبی ندارند. برای سردخانه های کوچک و متوسط از سردخانههای فریونی که اکثرا با گاز R22 کار میکنند، استفاده میشود. غیر سمی بودن و غیر قابل اشتعال بودن مبرد و از همه مهمتر قوانین ایمنی آسان از مهمترین مزیتهای سردخانههای فریونی است. مواردی که استفاده از سردخانههای فریونی را دچار چالش میکند، بحث محیط زیست و گران بودن گازهای فریونی است. تمامی این موارد در محاسبه قیمت سردخانه موثر و اثرگذار است، بنابراین باید به آنها توجه ویژهای داشت. طراحی آنها به صورت دو منظوره ثابت یا متحرک صورت میپذیرد.
چگونگی احداث سردخانه بالای صفر
سردخانههای بالای صفر که بعنوان سردخانههای کوتاهمدت یا بلندمدت شناخته میشوند. دارای دمای نگهداری ۱+ تا ۴+ درجه سانتیگراد هستند . در این سردخانهها برای نگهداری کوتاهمدت محصول از دمایی بالاتر از دمای انجماد محصول استفاده میشود. در سردخانههای کوتاهمدت محصولات به تدریج وارد سردخانه خواهند شد و پس از نگهداری چند روزه فورا از سردخانه خارج شده و با محصولات جدید در سردخانه جابجا میشود. به گونهای که مدت زمان نگهداری محصولات در سردخانه کوتاهمدت در ماکزیمم حالت تا ۱۵ روز است. سردخانههای بلندمدت که بیشتر در انبارههای تجاری تحت عنوان سردخانههای عمومی احداث میشود، از قوانین خاصی برای شرایط نگهداری محصولات و نوع محصولات قابل نگهداری در سردخانه برخوردار میباشد.از میان محصولاتی که در سردخانههای بالای صفر درجه قابل نگه قابل نگه داری هستند میتوان به سبزیجات ، میوه، صیفیجات ، مواد لبنی ، گل و گیاه و دارو اشاره کرد.